HTML

Anya agymenései

Ahogy a költő mondaná: „Van minálunk hajcihő, kitűnő hangulat. Olyan, mint a vadnyugat: zenebona, ricsaj.” :)

Facebook oldaldoboz

2014.05.13. 23:51 Chain Bridge

Programajánló családoknak

Minden társas kapcsolat kulcsfontosságú eleme az együtt töltött minőségi idő. Ehhez nem kellenek különleges feltételek, bármilyen megmozdulás remek alkalom lehet a vidám együttlétre. Ez különösen igaz a kicsik esetében. Számukra a legapróbb dolog is emlékezetes maradhat. Ugyanakkor nem árt felkészülni, hogy nekik a legmaradandóbb momentum esetleg egészen más lesz, mint azt a felnőttek gondolnák. Ahány gyerek, annyiféle érdeklődés, amit érdemes számításba venni az úti cél és a program kiválasztásakor.

Példának okáért karácsony környékén nem kell feltétlenül Bécsbe menni az adventi hangulatért. Bármily utánozhatatlan is a látvány, mégis előfordulhat, hogy a nap végére – az órák óta tartó, gyerekkel súlyosbított utazás és városnézés után – a szülőt már csak a forralt bor menti meg a teljes (h)idegösszeomlástól. Egy kellemesnek ígérkező mozizás vagy színházi előadás közben is megeshet, hogy a kissrác egyfolytában hátrafelé forgolódik, mert a vetítő, kihangosító vagy egyéb műszaki berendezés még a mesénél is jobban izgatja a fantáziáját. Az állatkerti belépő kifizetése szintén megfontolandó, ha csemeténknek a szórakozás netovábbját a játszótér vagy a saját kezűleg összefogdosott szöcskék és bodobácsok jelentik.

Van azonban egy kifejezetten költséghatékony, a gyerekeknek mégis garantált élményt nyújtó időtöltés: a mozgólépcsőzés. Ez a program bizonyos szempontból a gesztenyegyűjtés és a vidámpark között félúton helyezkedik el, azok fedett és kötöttpályás alternatívájaként is felfogható. Nem túl fárasztó, mérsékelten izgalmas, kiskorúak számára mégis megunhatatlan, türelmesebb kísérővel a végtelenségig folytatható. Nagy előnye továbbá a gesztenyével szemben, hogy a mozgólépcső évszaktól független, és nem lehet hazavinni. A helyszín is mellékes: lehetünk vidéki bevásárlóközpontban, pesti metróállomáson vagy akár külföldön, a fíling mindenütt ugyanaz. A tizedik menet után azért már furcsán érzi magát az ember, különösen ha a szembejövő oldalon egy hasonló szülő-gyerek páros „utazik" ugyanígy föl-le percek óta, de ne törődjünk ezzel, egyszer élünk!

További ötletekért forduljunk bátran a kalandok első számú szakértőihez, az apákhoz. Velük a leghétköznapibb tevékenység is élményszámba menő eseménnyé válhat, legyen szó autómosásról, csapszerelésről vagy bármi másról. Nincs náluk ideálisabb szövetséges és játszótárs! A pasik ugyanis örök gyerekek, akik már akkor képesek kiszemelni a hőn áhított távirányítós autót, amikor a gólya még meg sem kapta a felszállási engedélyt. Ráadásul mindig kaphatók egy kis hülyeségre, vagányságra. (Anyuka meg ne nézzen oda, ha nem bírja az izgalmakat. Különben is örüljön, hogy nem neki kell a levegőbe dobálni egy húszkilós „sószsákot”!) Egy gyerek szemében Apa kétségtelenül a legügyesebb, legokosabb, legerősebb, leggyorsabb, legbátrabb és legviccesebb a világon. Egy igazi szuperhős! Ha Anya szemében is, az már kész főnyeremény.

Szóval ne sajnáljuk az időt és az energiát, mert ezekért a közös pillanatokért érdemes élni! Élvezzük, amíg lehet! Bárhol, bármilyen formában. Ha ma még nem is tűnnek ezek nagy horderejű eseményeknek, visszanézve a sok apróság egésszé áll össze. Gyerekeink évek múlva ezekről az emlékekről fognak mesélni unokáinknak, mi pedig egymásnak, remélhetőleg még nagyon sokáig.

Másképp fogalmazva: Legyél jó a gyerekeidhez, mert egy nap ők választják ki neked az öregek otthonát. :-))

Szólj hozzá!

Címkék: játék család gyerek program apa gondolatok


A bejegyzés trackback címe:

https://anyaagymenesei.blog.hu/api/trackback/id/tr486160888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása