HTML

Anya agymenései

Ahogy a költő mondaná: „Van minálunk hajcihő, kitűnő hangulat. Olyan, mint a vadnyugat: zenebona, ricsaj.” :)

Facebook oldaldoboz

2014.11.07. 09:00 Chain Bridge

Elvan a gyerek, ha játszik

 

Készült az ujgyerekruha.hu webáruház számára, 2014. október 29-én.

 

toys2.png

 

Bár az ünnepek még távolinak tűnnek, az első télapó csokik alattomos felbukkanása azt sugallja, nem árt már most felkészülni a szokásos év végi dilemmára, már ami a gyerekek ajándékait illeti. Mert ugye nem is olyan egyszerű ez, mint azt hajdanán elképzeltük! Egy fokkal könnyebb a helyzet, ha saját gyerekünkről van szó, őt mégiscsak jól ismerjük, bár nem nehéz így sem jócskán melléfogni. Ha viszont a rokonok, ismerősök gyerkőceit szeretnénk meglepni valamivel, alaposan fel kell kötni a gatyánkat. Tételezzük fel, hogy a pénz nem akadály, az a fő, hogy a kicsike örüljön! Szépen hangzik, csakhogy ezzel egy cseppet sem vagyunk előbbre…

 

A legifjabb (0-3 éves) korosztály esetében a lenyelhető apró részek miatt a forgalomban lévő játékok túlnyomó része még tiltólistás. (Abba most ne menjünk bele, mennyire van ez eltúlozva, első a biztonság!) Persze vehetsz kifejezetten nekik gyártott, márkás babajátékot aranyárban, de ne vedd zokon, ha végül egy vizesflakon vagy egy ruhacímke fogja leginkább leköti a kicsi figyelmét.

 

Később a lehetőségek tárháza hihetetlen mértékben kibővül. A játékboltban csak kapkodod a fejed, mint csecsemő a topless bárban, és idegenvezetőre van szükséged, hogy eligazodj a kavalkádban. Hol van ez már ahhoz a békebeli kis boltocskához képest, ahol babát meg építőkockát árultak! Kevésbé rutinos nagymamák már az ajtóból sarkon fordulnak, és inkább odaadják a szülőnek az ajándékra szánt összeget, hogy vegye meg ő, amit jónak lát. (Jelzem, ez talán a legbölcsebb döntés ilyen esetben.)

 

Ebben a korban is simán előfordulhat, hogy a csomagolás (kartondoboz, buborékfólia) bizonyul a legjobb játéknak, míg a benne lévő csodakütyü rövidesen egy újabb porfogó szerepét tölti be.

 

Népszerűek az elemmel működő játékok, de egy idő után egyre csábítóbb a gondolat, hogy az elkövetkezendő szülinapokra és egyéb sátoros ünnepekre már csak egy nagy csomag Duracellt kapjon a csemete.

 

Mivel egy gyerek számára a klasszikus ajándék mégiscsak a játék, az évek múlásával – valamint a háztartásban fellelhető gyermekek, illetve a nekik beszállító rokonok számának arányában – a legmértéktartóbb családokban is túlkínálat mutatkozik a játékszerek terén, és ezzel együtt a rendelkezésre álló hely igencsak megfogyatkozik. A fogságban is megállíthatatlanul szaporodó plüssök, az irigylésre méltó felszereltséggel büszkélkedő babaházak (jól megy ezeknek a Sellő Barbiéknak, csak nehogy rájuk szálljon a NAV…), a teljes járműflotta és/vagy pónigyűjtemény, továbbá mindezek tartozékai vadul burjánzanak a lakásban, bárhogy próbálod a gyerekszobára korlátozni őket. Abban ne is reménykedj, hogy a feleslegesnek tűnő darabokat kiválogatva valahogy túladsz rajtuk, mert azonnal kiderül, hogy azok nélkül nem lehet élni! Kénytelen leszel tehát olyasvalamit keresni, ami nem foglal még több helyet. (Nem, a léggitár nem jó választás, bár kétségkívül praktikus.)

 

Ugyanakkor a nagyméretű játékok mellett a millió kis darabból álló vackokkal is meggyűlhet a bajod. Akárhogy igyekszel egy helyen tárolni az összetartozó részeket, azok mintha taszítanák egymást, és valószínűleg az első kicsomagolást követően soha többet nem fognak maradéktalanul egy légtérben tartózkodni.

 

Ha te az igényes és kreatív ajándékok híve vagy, előbb-utóbb kénytelen leszel szembesülni vele, hogy minél ízléstelenebb és értelmetlenebb egy játék, vonzereje annál nagyobb (pláne ha az oviban a véleményvezér Pistikének is olyanja van). A fröccsöntött műanyag mindig nyerő. Mindig.

 

Tudom, most ennél kézzelfoghatóbb ötleteket vártál, de mivel a jojótól a helikopterig bármi szóba jöhet, és a határ valóban a csillagos ég, lehetetlen vállalkozás lenne egy épkézláb listát összeállítani. Nincs is erre szükség, mert hamarosan indul a roham, amikor a tévécsatornák és játékkatalógusok egymást túllicitálva, könyörtelenül elkezdik bombázni a célközönséget vonzóbbnál vonzóbb ajánlataikkal, a célközönség pedig azon nyomban továbbítja a szülőnek / Jézuskának az aktuális igényt. Csak győzzél jegyzetelni. Sok sikert és kitartást kívánok a vadászathoz, az erő legyen veletek!

 

Szólj hozzá!

Címkék: játék karácsony ajándék


A bejegyzés trackback címe:

https://anyaagymenesei.blog.hu/api/trackback/id/tr806873263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása