HTML

Anya agymenései

Ahogy a költő mondaná: „Van minálunk hajcihő, kitűnő hangulat. Olyan, mint a vadnyugat: zenebona, ricsaj.” :)

Facebook oldaldoboz

2014.04.27. 23:17 Chain Bridge

Anyák napi gondolatok

anya.jpg

Minden nőben születésétől fogva ott szunnyad a leendő anya. Már egészen fiatalon elábrándozunk, majdan hány utódot fogunk világra hozni és mikor, elképzeljük, milyen neműek lesznek, hogy fognak kinézni, milyen jó és rossz tulajdonságokat fognak örökölni tőlünk és az éppen aktuális apajelölttől (végül természetesen semmi sem a tervek szerint alakul). Később már az is körvonalazódik, hogyan fogjuk őket nevelni, és eljátszunk a gondolattal, hogy felcseperedve milyen irányban fog elindulni önálló életük. Mindeközben persze a férfiak is próbálják felvenni a fordulatszámot, ők is igyekeznek legjobb tudásuk szerint felkészülni új szerepükre. A születendő gyermek nevét már közösen választjuk meg, gondosan ügyelve arra, hogy annak hangzása, karaktere, jelentése is összhangban legyen a bennünk kialakult képpel. A terhesség előrehaladtával egyre növekvő izgalommal és szeretettel várjuk a találkozást szerelmünk gyümölcsével. Bár tudjuk, számunkra is nagy kihívásokat tartogat a gyermeknevelés embert próbáló időszaka, mégis ambíciókkal telve vágunk bele, hiszen ebben a kapcsolatban elvileg mégiscsak mi leszünk az érett felnőttek, a tudatos (vagy sem, de mindenképpen elkötelezett) szülők. Aztán az elkövetkezendő hónapokban, években kiderül, várakozásaink beigazolódnak-e, vagy csak kapkodhatjuk a fejünket azon tűnődve, kire ütött ez a gyerek?!

Mert azt ugyan előre elterveztük, milyen szépre és jóra fogjuk tanítani kicsinyünket, de arra bizonyosan nem készültünk fel, hogy mi is mennyi mindent fogunk tőle és általa tanulni! Például könnyen előfordulhat, hogy a nyugodt, békés természetű szülőknek olyan vadóc gyerekük születik, amilyenre legmerészebb álmukban sem számítottak. Esetleg a gyerekkorában naphosszat csak rajzolgató, olvasgató anyuka igazi örökmozgó, ezermester „tanítót” kap kisfia személyében. Máshol az áldott jó kislány mellé a család őszinte döbbenetére egy vérbeli ördögfióka érkezik kontrasztnak. De semmi vész, ettől olyan izgalmas ez az egész! Mindez újra megerősíti bennünk, miért is vagyunk itt. Valóban egy életen át fejlődünk, folyamatosan gyűjtjük az ismereteket és tapasztalatokat magunkról, a másokkal való viszonyainkról, és sosem lehetünk tökéletesen biztosak abban, amit eddig tudni véltünk. Érdemes hát jól kihasználni ezt a soha vissza nem térő lehetőséget.

Végezetül mit is kívánhatnék magunknak anyák napja alkalmából? Sok boldog pillanatot, vidámságot, jó egészséget, végtelen türelmet, megértést, szerető családot, elnéző szomszédokat, egyszersmind minél kevesebb fölösleges aggódást, bosszúságot, értelmetlen vitát és ősz hajszálat. Ja, és világbékét! :))

Mr-Bean-as-a-Baby-with-his-Parents--85841.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: anya gondolatok anyák napja


A bejegyzés trackback címe:

https://anyaagymenesei.blog.hu/api/trackback/id/tr646093524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása